Notiks sestais starptautiskais glezniecības plenērs

No 2022.gada 11. līdz 22.jūlijam Viļakā, Balvu novadā, notiks “6.Starptautiskais glezniecības plenērs “Valdis Bušs 2022””.

6.Starptautiskajam glezniecības plenēram žūrija ir izvēlējusies 6 dalībniekus un dalību plenērā ir apstiprinājušas mākslinieces: Agra Ritiņa (Latvija), Emilie Kanervo (Somija), Jena Jang (Dienvidkoreja), Solveiga Gutaute (Lietuva), Madara Tropa (Latvija, dzīvo ASV) un Nimet Keser (Turcija).

Plenēra īstenošanu ir atbalstījusi Latgales kultūras programma piešķirot 4000.00 Eur. Līdzfinansējumu nodrošina Balvu novada pašvaldība. Sadarbības partneris Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs organizēja plenēra dalībnieku atlasi. Plenēra kuratori būs Māris Čačka un Elita Teilāne. Plenēra laikā tapušo darbu izstādi atklās 21.jūlijā plkst. 16.00, Viļakas novada muzeja izstāžu zālē, Klostera ielā 1, Viļakā.

Plenēra noorganizēšana un izstādes izveidošana ir mūsu apzināšanās, ka Valda Buša atstātais mantojums ir nozīmīgs Latvijas un pasaules mērogā. Mēs vēlamies to saglabāt, darīt pieejamu un lepoties ar to. Mēs apzināmies savu atbildību mantojuma saglabāšanā un nodošanā nākamajām paaudzēm, ieinteresējam vietējos iedzīvotājus novērtēt novada unikalitātes. Jo tieši šajā pusē: Balvu novada Susāju pagasta Pokševas ciemā ir uzsācies izcilā latviešu ainavu meistara Valda Buša dzīves ceļš.

Valdis Bušs uz Balviem vēstulēs ir rakstījis: “Man vēl ir palikusi mana glezniecība. Tā dod man mierinājumu un spēku dzīvot. Kā parasti daudz strādāju. 14.12.1999. Es kā vienmēr daudz gleznoju. Gribās ticēt, ka ir nelieli panākumi. Piedalos izstādēs kā Latvijā, tā arī ārzemēs. Paredzēta mana personālizstāde Frankfurtē 2008.gadā. Var jau gadīties, ka uzrodas vēl kādas iespējas. Es esmu laimīgs, ka vēl varu radoši strādāt un šo apstākli es cenšos maksimāli izmantot. 29.12.2006.”

Mums – Valda Buša dzimtās puses kultūras darbiniekiem ir jāturpina strādāt:
1) lai veicinātu kultūras atjaunotnes un mākslas jaunrades procesus, vietējā sabiedrībā ienesot pasaules mākslu, iepazīstinot vietējo sabiedrību ar mūsdienu māksliniekiem;
2) lai veicinātu starptautisku sakaru attīstību un iepazīstinātu Latviju kā lielisku rezidenču vietu;
3) izveidot starptautiskā glezniecības plenēra laikā tapušo darbu ceļojošo izstādi, tā dodot iespēju sabiedrībai Latvijā iepazīties ar mūsdienās radītiem mākslas darbiem.
Projekta rezultātā tiek celta godā gleznotāja Valda Buša piemiņa un popularizēta glezniecība Latgalē un Latvijā.

Informāciju sagatavoja: projekta vadītāja Vineta Zeltkalne

Citas ziņas no šīs kategorijas

VUGD īsteno bezmaksas pakalpojumu Aptauju – konsultāciju ugunsdrošības jomā

Ir iespēja saņemt dūmu detektoru! Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (turpmāk – VUGD) īsteno ...

Jauns velomaršruts „Tepenīcas aplis”

Viļakas novada dome ir īstenojusi Lauku atbalsta dienesta atbalstīto Leader 7.konkursa kārtas projektu Nr. ...