Vecākajam latgaliešu festivālam “Upītes Uobeļduorzs” – 20

Sestdien, 18. septembrī, savu 20. notikšanas reizi svinēs senākais vēl arvien notiekošais latgaliešu festivāls – mīlas dzejas un dziesmu festivāls “Upītes Uobeļduorzs”, kas ir viena no stabilākajām un atpazīstamākajām rudens tradīcijām Ziemeļlatgalē. Jubilejas festivālā Balvu novada Upītē īpaši veidotā spoguļu estrādē līdzās grupām “Dabasu Durovys”, “Unknown Artist”, folkloras kopai “Upīte” un citiem, viesos būs dziedātāja Katrīna Dimanta un dziesminieks Goran Gora.

Mīlas dzejas un dziesmu festivāla “Upītes Uobeļduorzs”, kas notiks 18. septembrī plkst. 18.00 īpaši veidotā zelta spoguļu estrādē Balvu novada Upītē, pirmsākumi meklējami 2002. gadā, un tas ir vecākais līdz šim pastāvošais latgaliešu festivāls pasaulē. Pasākuma idejas autors ir latgaliešu literāts, novadpētnieks Antons Slišāns (Ontons Slišāns), kurš savulaik iedomājās izveidot savdabīgu Dzejas dienām veltītu festivālu, lai popularizētu un saglabātu latgaliešu valodu. Šobrīd festivāla organizēšanu turpina Antona dēls Andris Slišāns ar ģimeni, saglabājot festivālu kā ikgadēju satikšanās reizi, kurā skan latgaliešu valoda.

Festivāla rīkotājs, nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” direktors Andris Slišāns, gaidot jubilejas festivālu, atzīst: “Prīca, ka loba ideja, kas rodusēs jau pošā 21. godu symta suokumā ir dzeivuotspiejeiga i bez puortraukuma kotru rudini vuoc latgalīšu dzejas i muzykas augļus. Lapnums, ka “Upītes Uobeļduorzs” 20 godus ir audzs i styprynovīs gorā, namaineigi palīkūt par vīneigū regularū, stabilū nūtikšonu, kur vīnuvīt puļcejās kuo populari, tuo tikū darbeibu suokuši muziki i dzejnīki, kuri sovus dorbus roda latgaliski.”

“Upītes Uobeļduorzs” katru gadu pulcē latgaliešu literātus un mūziķus, iepazīstinot gan ar jauniem vārdiem latgaliešu kultūrā, gan aicinot latgaliešu mūziku un literatūru atklāt ikvienam interesentam. Šogad festivāla dalībnieku pulkā ir kā festivāla veterāni – grupas “Dabasu Durovys”, “Unknown Artist”, folkloras kopa “Upīte”, tā gan festivālā dzirdētās apvienības, gan jaunpienācēji “Ginc un Es”, “Kei-Rei”, Santa Savicka-Drozdova, “Staiguļi”, “Гном”. Tāpat neiztrūkstoša festivāla daļa ir literārie priekšnesumi, kuros šogad varēs dzirdēt Ligijas Purinašas, Ilzes Spergas, Mārītes Slišānes, Evikas Muiznieces, Anneles Slišānes, kā arī Egitas Terēzes Jonānes, Dagnejas, Guntas Ločmeles un Meldras Gailānes literāros darbus. Festivāla tradīcija ir arī kāds īpašais viesis – te viesojies gan mūziķis Renārs Kaupers, gan aktrise Zane Jančevska, dziesminieks Kārlis Kazāks, grupa “Inokentijs Mārpls”, “Gain Fast” un citi, taču šogad uz īpaši veidotās spoguļu skatuves kāps arī dziedātāja Katrīna Dimanta un dziesminieks Goran Gora, kuru izpildījumā izskanēs arī kāda dziesma latgaliski. Šī gada festivāla vadītāja lomu uzņemsies Latvijas Radio 5 raidījuma “Pīci breinumi” vadītājs un Rēzeknes Tautas teātra aktieris Jānis Pampe.

Festivāla ieejas biļetes ir nopērkamas pirms notikuma 18. septembrī, festivāla sākums 18.00. Biļešu cena 5,00 €. “Upītes Uobeļduorzs” rīkotājs ir Nemateriālās kultūras mantojuma centrs “Upīte”, bet festivāla norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Plašāka informācija par notikumu: Andris Slišāns, Nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” direktors, Mob. tel. +371 29621058, e-pasts: andris.slisans@gmail.com

#UpītieDzeiveJauka

Citas ziņas no šīs kategorijas

Žetonu vakars Viļakas Valsts ģimnāzijā

Kā ikkatru gadu, februāra pirmajā sestdienā Viļakas Valsts ģimnāzijas durvis vēra ne tikai 12. ...

Autobusu kustību grafiks Vēlēšanu dienā, sestdien, 5.jūnijā

Vēlēšanu dienā, sestdien, 5.jūnijā kursēs autobusi pa Medņevas, Susāju un Šķilbēnu pagasta teritoriju uz ...

Sākusies pieteikšanās skolēnu darbam vasaras brīvlaikā

Elektroniski reģistrēties pasākumam skolēni var no 2023. gada 10. maija aizpildot pieteikuma anketu Nodarbinātības valsts ...