Skolēnu ekskursija pa Viļakas pilsētu

Viļakas novada muzejs organizēja novada skolēniem ekskursiju pa Viļakas pilsētu. Sākoties jaunajam mācību gadam, iegūstam jaunas zināšanas. Svarīgi ir ne tikai mācīties Latvijas un pasaules vēsturi, bet arī iepazīt savu dzimto novadu. 16.septembrī pie mums viesojās pirmā skolēnu grupiņa no Rekavas un Viduču skolām. Laiks bija saulains un silts, lai varētu iziet visu ekskursijas maršrutu. Skolēni ar savām vēstures skolotājām M.Brokāni un A.Leitenu iepazina Viļakas pilsētu mazliet no citu skatu punkta.

            Skolēniem tā ir lieliska iespēja izrauties no skolas rutīnas un lietderīgi pavadīt savu mācību laiku ārpus skolas, jo arī caur ekskursijām viņi mācās sava dzimta novada vēsturi. Sākumā visi pulcējamies pie  Viļakas Valsts ģimnāzijas kur kādreiz atradās varena Marienhauzenas muiža. Iepazinām interesantus faktus un skatījāmies pils un skolas vecās fotogrāfijas. Tālāk gājām pa Pils ielu klausoties stāstus par muižas parku, dārzniecību, linu fabriku, kura atradās blakus skolai, kā arī liepu aleju. Vēlāk nogriezāmies pa Abrenes ielu, lai ieklausītos un redzētu svarīgākās ēkas  un seno laiku fotogrāfijas. Skolēniem bija interesanti uzzināt, ka uz Abrenes un Pils ielas krustojuma kādreiz atradās Ļeņina piemineklis. Šķērsojot pilsētas skvēru ieraudzījām Viļakas novada domes ēku vecajās fotogrāfijās un to, kas atradies skvērā pirms tam. Ejot pa Garnizona ielu ikvienam bija iespēja apskatīt vecās garnizona fotogrāfijas un to, kā izskatījās stadions padomju laikā. Ikvienas bija pārsteigts, ka kādreiz stadiona bija diezgan lielas tribīnes ar jumtu.

            Turpinot ceļu pa Skolas un Liepnas ielu apskatījām pienotavas un bērnudārza fotogrāfijas, ieklausījāmies stāstos. Nedaudz piekusuši turpinājām ceļu pa Tautas ielu, kas ir bagāta ar savu vēsturi. Apskatījām senajās fotogrāfijās veco čekas māju, poliklīniku, veco ugunsdzēsēju depo, bijušo sinagogu. Noslēdzam savu ekskursiju ejot pa Baznīcas ielu, kur pēdējais pieturas punkts bija Viļakas katoļu baznīca, kur mūs sagaidīja pr.Guntars. Visiem bija iespēja uzkāpt baznīcas tornī un apskatīt plašo apkārtni, kā arī nokāpt kapenēs, kur apglabāti muižnieki. Bērniem ļoti patika tornis un kapenes jo daudzi šeit bija  pirmo reizi.

           Ekskursijas laikā kopā ar skolēniem mazliet savādāk paskatījāmies uz ielām, kurām ikdienā braucām garām, jo katrai mājai tāpat kā katram cilvēkam ir sava vēsture. Svarīgi bija ne tikai stāstīt un klausīties bet reāli dabā apskatīt kā ir mainījusies kāda iestāde, jo kopā ekskursijas laikā izmantojam 50 senās fotogrāfijas.  Noteikti organizēsim vēl kādu ekskursiju.

            Paldies skolu vēstures skolotājām un šoferītim Francim, īpaši skolēniem par izturību mērojot diezgan garu ekskursijas ceļu.

            Teksts un foto: Viļakas novada muzeja vadītāja R.Gruševa un krājuma glabātāja M.Boldāne

Citas ziņas no šīs kategorijas

Ceļā uz gleznotāja Valda Buša simto dzimšanas dienu

Ceturtdien, 20.jūlijā, Viļakas muzeja izstāžu zālē atklāja 7. Starptautiskā glezniecības plenēra “Valdis Bušs 2023” ...

Sākusies pieteikšanās skolēnu darbam vasaras brīvlaikā

Elektroniski reģistrēties pasākumam skolēni var no 2023. gada 10. maija aizpildot pieteikuma anketu Nodarbinātības valsts ...

Atbalsts mežu ieaudzēšanai un iznīcinātu mežaudžu atjaunošanai

No 2020.gada 5.maija līdz 5.jūnijam notiks projektu pieņemšana pasākuma „Ieguldījumi meža platību paplašināšanā un ...