Stabļovas ķiploks

Saimnieciskās darbības veicējs Juris Supe Viļakas novada domes izsludinātajā projektu konkursā iesniedza projektu par ķiploku audzēšanas attīstību savā saimniecībā. Jau kopš 2019.gada Juris kā vienu no  saimniecības darbības virzieniem izvēlējās ķiploku audzēšanu un saprata, ka vēlētos saimniekošanu paplašināt. Juris Supe projektu konkursā iesniedza projektu Nr. 2020-VND-1-08 “Stabļovas ķiploks”, kas saņēma 2000,00 Eur atbalstu no Viļakas novada domes. Jaunais uzņēmējs bija gatavs ieguldīt savu līdzfinansējumu pat vairāk kā 1000,00 Eur apmērā, jo ķiploku attīrīšanas iekārtas izmaksas ir augstākas nekā pieejamais pašvaldības finansējums.

Iegādājoties speciālo ķiploku attīrīšanas iekārtu, ir iespējams padarīt ķiploku audzēšanas procesu mehāniskāku, tas savukārt ļaus attīstīties un palielināt ķiploku audzējamās platības, jo ietaupīsies laiks un resursi ķiploku stādīšanā un attīrīšanā. Jaunā iekārta ir ar speciālām saru birstēm, kas attīra jau novāktus un izkaltētus ķiplokus no smiltīm un liekajām miziņām. Attīrīšanas rezultātā tie paliek tīri un pievilcīgāki pircēju acīs.

Jautāju Jurim Supem:

– Kāpēc nolēmāt nodarboties tieši ar ķiploku audzēšanu? Kādā darbības virzienā saimniecība vēl darbojas? Jo var gadīties gadi, kad ķiploki vienkārši neizaug, jo ir nelabvēlīgs gads?

-Tieši ķiplokus audzēt izvēlējāmies tāpēc, ka šajā vietā  Šķilbēnu pagasta Stabļovā, kur atjaunoju dzimtas mājas un šobrīd audzēju ķiplokus – jau agrāk vectēvs un  tēva brālis tos bija audzējis. Tā arī šo lietu  nolēmām turpināt.  Strādāju valsts darbu, ķiploku audzēšana pagaidām ir papildnodarbošanās, jo peļņai no ķiploku audzēšanas ir sezonāls raksturs. Lauksaimnieki ir atkarīgi no laika apstākļiem, ko diemžēl nevaram ietekmēt un vienmēr pastāv risks.

-Kā esat ieguvis zināšanas kā audzēt ķiplokus? Kāda augsne tiem ir piemērota? Kādas šķirnes ir piemērotākas audzēšanai Ziemeļlatgales klimatam?

-Pagaidām tie tiek audzēti eksperimentējot, lasot informāciju internetā. Informāciju un ieteikumus gūstam arī komunicējot ar citiem ķiploku audzētājiem. Ķiplokiem patīk gaiscaurlaidīga smilšmāla augsne. Šogad audzējām divas ķiploku šķirnes „Ļubaša” un Latvijas parastais ķiploks. Raža abām šķirnēm bija laba, jo bija gan laba ziema, gan labvēlīgi augšanas apstākļi pavasarī un vasarā.

-Kā atradīsiet noieta tirgus saražotajiem ķiplokiem? Vai saražosiet tikai ķiplokus? Vai arī veidosiet ķiploku mērcītes? Garšvielu maisījumus? Vai kaltētus ķiplokus?

-Šogad ar ražas realizāciju problēmu nebija, nostrādāja reklāmas sociālajos tīklos. Cilvēki joprojām jautā, bet diemžēl vairs nav ko pārdot. Šogad pārdevām tikai ķiplokus, bet esam jau izmēģinājuši pagatavot blakusproduktus –  pesto no ķiploku ziedkātiem (ziedkāti, sāls, olīveļļa), marinēti ziedkāti, marinēti ķiploki un kaltēti ķiploki jeb ķiploku granulas. Nākošajā gadā plānojam tos piedāvāt pircējiem. Šogad eksperimentējam, lai saprastu produktu  glabāšanās ilgumu, garšas nianšu uzlabošanu utt.

-Kur Jūsu ķiplokus var iegādāties, tikai pie Jums saimniecībā? Vai dodieties arī uz zaļajiem tirdziņiem?

-Pagaidām tikai saimniecībā. Nākotnē ķiploku blakusproduktus un lielāku ķiploku daudzumu labprāt piedāvāsim zaļajos tirdziņos.

Informāciju sagatavoja: Vineta Zeltkalne un Ilze Supe
Foto: no personīgā arhīva

Citas ziņas no šīs kategorijas

NVA līdz 15.decembrim aicina pieteikt brīvprātīgos godināšanai “Gada brīvprātīgais 2021”

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina Latvijas iedzīvotājus un organizācijas pieteikt labākos brīvprātīgā darba veicējus ...

Sākas uzņemšana Valsts robežsardzes koledžā

No š.g. 1.jūnija var iesniegt dokumentus mācībām Valsts robežsardzes koledžas profesionālās tālākizglītības programmā „Robežapsardze”. ...

Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas sēde

Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas priekšsēdētāja Aija Mežale sasauc Izglītības, kultūras un sporta jautājumu ...