Izdots 4.starptautiskā glezniecības plenēra katalogs

Viļakas novada dome ar Latgales kultūras programmas finansiālu atbalstu ir izdevusi 4. starptautiskā glezniecības plenēra „Valdis Bušs 2020” katalogu.  Katalogā ir apskatāms šīs vasaras plenēra mākslinieku paveiktais.

“Visi trīs pasaules laiki – pagātne, tagadne un nākotne saplūst Viļakā, kad te satiekas pasaules māksla. Kad raugoties caur Valda Buša krāsu un skatu prizmu, viss kļūst noslēpumaini skaists. Valda Buša izcilākā spēja bija katrā dienā saskatīt ko neatkārtojami skaistu. Iespējams, šobrīd mūsdienu pasaule ir visvairāk izslāpusi tieši pēc ikdienas skaistuma un vienkāršības, meklējot atbildi uz mūžīgo jautājumu – vai mēs šodien dzīvojam, vai arī tikai gatavojamies dzīvot?” tā katalogā ikvienu uzrunā Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

Mākslinieki Aivis Pīzelis, Latvija; Agnija Ģērmane, Latvija; Ilgvars Zalāns, Latvija; Ruta Eidukaityte, Lietuva; Mykole, Lietuva; Liisi Tani, Igaunija ir atklājuši savas domas par glezniecību, dalību plenērā un Latviju.

“Plenērs man ir konkrētas vietas un sajūtu atspoguļojums gleznās. Tā ir satikšanās ar citiem māksliniekiem, savstarpējā domu un redzējuma apmaiņa,” teica Aivis Pīzelis.

“Man plenērs ir vislieliskākais veids, kā īpašā ritmā, ārpus ierastās sadzīves atklāt priekš sevis kādu pārsteidzošu vietu uz zemes. Šo Austrumlatgales pierobežu zināju tikai no skarbajiem vēstures stāstiem, bet iepazīstot tuvāk, atklājās daudz mazu brīnumu,” vērtēja Agnija Ģērmane.

“Viļakā iedvesmojos no vietējās dabas un sastaptajiem cilvēkiem. Valda Buša daiļrade  man vienmēr bijusi kā krāsains un dinamisks kontrapunkts samērā tradicionālajā  Latvijas ainavu glezniecības laukā,” atklāja Ilgvars Zalāns.

“Daba mani iedvesmo. Es lepojos ar iespēju piedalīties šajā mākslas pasākumā un iepazīt vietas, kur dzimis un radoši strādājis Valdis Bušs. Bija patiesi interesanti komunicēt ar šo Baltijas valstu mākslinieku grupu un apjaust, cik dažādi un cik līdzīgi mēs esam,” atzina Ruta Eidukaityte.

“Jūtos tuva Valda Buša daiļradei, jo mēs abi strādājām ar ainavu, un tas mani ļoti iedvesmo. Esmu laimīga, ka tikšu iekļauta Valda Buša topošās memoriālās mājas kolekcijā. Māksliniekam vienmēr ir svarīgi, kur dzīvos viņa darbi,” uzrakstījusi ir Mykole no Lietuvas.

“Mani ārkārtīgi aizrāva doma pavadīt 10 dienas plenēra rezidencē un patiesi iedvesmoja iespēja izjust vietējo vidi, ainavas, kultūru, citu mākslinieku radoši sinerģiju un diendienā baudīt šo apkārtni,” tā sajūtās dalījās Liisi Tani.

Jaunie katalogi ir pieejami ikvienam interesentam Viļakas novada domē Vispārīgā nodaļā un Viļakas novada muzejā.

Informāciju sagatavoja: Vineta Zeltkalne
Foto: Vineta Zeltkalne

Citas ziņas no šīs kategorijas

Uzsākti DI ēku labiekārtošanas plānošanas darbi

Pēc ēku remontdarbu pabeigšanas, ir uzsākta telpu labiekārtošanas plānošana, nosakot nepieciešamo mēbeļu izmērus, krāsas ...

Pārrobežu projekta ietvaros sakārtoti 11 dīķi novadā

Šī publikācija ir sagatavota ar Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.- 2020. gadam finansiālu atbalstu. Par tās ...