Viļakas novada jauniešu deju kolektīvam savi Abrenes tautas tērpi

Pagājušā gada jūlijā Viļakas jauniešu deju kolektīvs saņēma pozitīvu vēsti, projekts Nr. 19-07-AL19-A019.2207-000006 „Abrenes etnogrāfiskā tautas tērpa izgatavošana Viļakas jauniešu deju kolektīvam” tika atbalstīts un projekta rezultātā tika izgatavoti 10 tautas tērpu komplekti 6400.00 Eur vērtībā, t.sk. ELFLA publiskais finansējums 90% jeb 5760.00 Eur un Viļakas novada domes līdzfinansējums 10% jeb 640.00 Eur.

Tautas deju kolektīva vadītāja D.Astreiko: ”Jauniešu deju kolektīvs (turpmāk tekstā JDK) „Bitīt’ matos” darbojas jau 10 gadus.  Jau sen jaunieši sapņoja par baltajiem Abrenes tautas tērpiem. Šis sapnis piepildījās pagājušā gada beigās, kad pateicoties kolektīva aktīvajai dalībniecei Santai Komanei, kura rakstīja projektu tērpu iegādei, Viļakas novada domei un Ludzas amatnieku centram, jaunieši tika pie jauniem, sniegbaltiem tautas tērpiem. Ziemassvētkos jaunieši tērpus uzmērīja, tie atbilda viņu augumu standartiem, jo katrs tērps bija šūts katram dalībniekam individuāli pēc viņa izmēriem. Cik skaisti izskatījās dejotāji baltajos Abrenes tautas tērpos! Bija sajūta, ka ir kāzu laiks, gribējās dejot, dejot un dejot. Diemžēl pagaidām jaunie tērpi stāv kultūras nama ģērbtuvē, jo Covid-19  ir apturējis koncertus un pasākumus, kur dejotāji varētu izreklamēt savus skaistos tērpus. Kāpēc tieši Abrenes tautas tērps- jo tas ir visarhaiskākais un stilistiski vienotākais Latgales tērps. Vēsturnieki apgalvo, ka pirms vairākiem gadu simteņiem visas baltu tautas valkājušas baltus tērpus. Baltais tērps ir senāks par krāsainajiem tērpiem. Latvijā baltais tērps ir saglabājies vienīgi Abrenes apriņķī. Kā darbā, tā godos visas sieviešu tērpu daļas ir bijušas baltas. JDK dejotājiem būs tas gods nest un rādīt tērpus, kas saglabāti un vēsturiski nodoti mantojumā no paaudzes paaudzei. JDK meiteņu galvas rotas ir zīļu vainagi, kas nav uz pierastā sarkanā fona, bet gan vēsturiski senā – zilā fona. Šādi vainagi Latvijā ir tikai dažām individuālām personām.  JDK “Bitīt’ matos” dejotāji saka paldies visiem, kas piedalījās procesā, lai tērpi nonāktu tieši viņu rokās un gaida to mirkli, kad Latvijā beigsies ārkārtas situācija, lai atkal kopā varētu darīt to, kas latviešu tautai ir svarīgi – dejot. Tiksimies koncertos!”

Viļakas kultūras nama direktore A.Jevstigņejeva: “Jauniešu deju kolektīvs,,Bitīt, matos’’ izvēlējās balto Abrenes tautastērpu. Visi jaunieši  nāk no Ziemeļlatgales, no vēsturiskā Abrenes apriņķa. Ko mēs esam ieguvuši? Jauns un kvalitatīvs vizuālais ietērps uzlabo kopiespaidu par kolektīviem, ceļ to māksliniecisko sniegumu. Un liela nozīme ir arī Dziesmu svētku sagatavošanas procesā, kur viens no  kolektīva atbilstības  kritērijiem ir pareizi nokomplektēti novada tautu tērpi. Ziemeļatgales tērpi – Abrenes tautas tērps un  18.gs.Viļakas apkārtnes tērpa atdarinājums, kas ir būtisks nacionāls simbols, palīdzēs stiprināt un uzturēt mūsu latvisko, latgalisko identitāti. Dejotāji ir priecīgi un lepni par jaunajiem tērpiem, jo  tie ir godam nopelnīti!”

Kā jauniešu tautas deju kolektīva pārstāve Anda min, tad “katram dejotājam ir liels lepnums un prieks uzvilkt tautas tērpu.. īpaši, ja tas ir jauns un der kā uzliets, jo šūts pēc katra izmēriem. Atceros, ar kādu nepacietību gaidījām šos tērpus un pirmo reizi, kad beidzot tos varēsim pielaikot. Baltā krāsa ir tā, kas tērpiem piešķir īpašu svinīgumu un liek uzņemties atbildību par tērpa rūpīgu nēsāšanu. Uzvelkot šo tērpu, gribas iztaisnot muguru vairāk nekā ierasts un lekt augstāk nekā parasti.

 

Citas ziņas no šīs kategorijas

Dzimtsarakstu nodaļas pakalpojumi Viļakā

Balvu novada Dzimtsarakstu nodaļa organizē pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem Viļakas pilsētas pārvaldē  otrdienās no plkst.9.00 ...

Jauni tūrisma pakalpojumi Ezertūrē

Projekta īstenotājs: Viļakas novada Medņevas pagasta zemnieka saimniecība “Sēnītes” Kontaktpersonas: Alvis Šmits, tālr. 26486751/ ...